Mijn werk in het Europees Parlement draait om eerlijkheid en transparantie. Een eerlijke economie waarin bedrijven oog hebben voor de mens en de natuur en transparant zijn over hun doen en laten.
In 2021 kreeg ik een meerderheid van het Parlement achter mijn voorstel om een Europese wet te schrijven die bedrijven dwingt om wereldwijd op een maatschappelijk verantwoorde manier zaken te doen.
Zonder kinderarbeid, zonder milieuvervuiling en zonder corruptie. De wet die ik wilde is inmiddels in de maak. Ik leid de onderhandelingen om de Europese uitbuitingswet nog dit jaar werkelijkheid te laten worden.
Europees geld
Maar de noodzaak om eerlijk en transparant zaken te doen speelt niet alleen in het bedrijfsleven aan de andere kant van de wereld. Ook in Europa en zelfs in de Europese instellingen moet er veel verbeteren.
Ik zet me in voor betere controle op de besteding van Europees geld in landen die het niet zo nauw nemen met de democratie, zoals Hongarije. Daarnaast staat corruptiebestrijding hoog op de agenda van het Europees Parlement zelf.
Sociaal Europa
Ik groeide op in Brussel als kind van twee maatschappelijk betrokken ouders die ervan waren overtuigd dat progressieve politiek, internationale politiek was en je voor een sociaal Europa in Brussel de strijd moest aangaan.
Ze werkten voor talloze NGOs, en daarvoor zelf ook in het Europees Parlement – waardoor ik als kind al in de gangen rondkloste op de naaldhakken die ik vond in de klerenkast van toenmalig Europarlementariër Hedy d’Ancona. Dat heeft ze me gelukkig vergeven.
Na mijn studie kwam ik terug naar Brussel waar ik nu met mijn Griekse man en mijn zoontje woon, in de Brusselse wijk Sint-Gillis.