Beu om telkens dezelfde krantenkoppen te lezen

Beu om telkens dezelfde krantenkoppen te lezen

Bedrijven verantwoordelijkheid laten nemen voor mens en milieu met een Europese zorgplicht. Sinds de start van Lara Wolters haar mandaat maakt ze zich hier hard voor. Vandaag verschijnt een eerste versie van het wetsvoorstel. “Het startschot voor de onderhandelingen die ik de komende maanden ga voeren. Mijn wet zal bedrijven aansprakelijk maken voor schade – ook als die schade ver weg is.”

In Qatar stierven bij de bouw van voetbalstadions naar schatting 6500 arbeiders; in China werken mensen onder dwang; in Brazilië kappen grote bedrijven dagelijks voetbalvelden aan regenwoud en in Oeganda bouwt een oliemaatschappij een pijplijn dwars door natuurgebied.

Wat hebben deze voorbeelden met elkaar gemeen? De enorme schade die bedrijven kunnen aanrichten wanneer ze geen rekening houden met mens en milieu.

Mensen moeten er zeker van kunnen zijn dat wanneer ze in de winkel staan, ze geen leed of schade sponsoren aan de andere kant van de wereld. Multinationals moeten gewoon fatsoenlijk ondernemen.

Mensen moeten er zeker van kunnen zijn dat wanneer ze in de winkel staan, ze geen leed of schade sponsoren aan de andere kant van de wereld.

De afgelopen jaren werkte ik er hard aan om bij de Europese Commissie een wetsvoorstel los te peuteren. Dat voorstel kwam er, maar was onvoldoende scherp om effectief te zorgen voor een proactieve rol bij bedrijven, die nodig is om misstanden aan te pakken.

Vlijmscherp

Na veel overleg met maatschappelijke organisaties, vakbonden en kleine bedrijven kom ik vandaag met een vlijmscherpe wet die moet zorgen dat in de 21e eeuw niet winst, maar mens en milieu centraal staan. Ik ben het beu om de krant open te slaan en telkens over dezelfde misstanden te lezen.

Mijn wet zal bedrijven aansprakelijk maken voor schade – ook als die schade ver weg is. En belangrijk: slachtoffers krijgen meer rechten en kunnen dankzij deze wet schadevergoeding krijgen.

Onze markt op? Dan volgens onze regels

Ook in Nederland kijkt men uit naar het nieuwe Europese wetsvoorstel, getuige het recent verschijnen van een soortgelijk voorstel van de Tweede Kamer. Nederlandse wetgeving is een belangrijke ontwikkeling, maar we kunnen de grootste stap op Europees niveau zetten.

Er gaat een enorme macht uit vanuit onze interne markt van zo’n 450 miljoen consumenten. Onze markt op? Dan volgens onze regels. Dit wordt de eerste grote wet in zijn soort, en kan daarmee een blauwdruk zijn voor de rest van de wereld.

Er wacht nog een pittige strijd in de onderhandelingen, maar de toekomst van verantwoord ondernemen ziet er rooskleurig uit. We moeten de bedrijven die hun plicht naar mens en milieu serieus nemen een steuntje in de rug geven, en cowboybedrijven de pas afsnijden. Daar wordt iedereen beter van.

Het wetsvoorstel lees je hier.